Dil Öğretiminde ve Öğreniminde Kullanılabilecek Dijital Araçlar

Dil Öğretiminde ve Öğreniminde Kullanılabilecek Dijital Araçlar Dil Öğretiminde ve Öğreniminde Kullanılabilecek Dijital Araçlar

Dil Öğretiminde ve Öğreniminde Kullanılabilecek Dijital Araçlar Özel

Yazar / Dil Öğretimi / Öğrenimi / Çarşamba, 06 Temmuz 2022 08:13

Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde veya herhangi bir dilin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılabilecek binlerce araç mevcuttur. Bir yabancı dili daha hızlı ve kalıcı öğretmek/öğrenmek için çeşitli araçlara ihtiyaç duymaktayız. Kitaplar geçmişte olduğu gibi bugün de en önemli araç olarak karşımızda dursa da yerini etkileşimli içeriklere bırakmaya başladı diyebiliriz. Her alanda olduğu gibi dil öğretiminde ve öğreniminde de yeni nesil araçlardan en iyi şekilde faydalanmak zorunlu hâle gelmiştir.

Günümüz cihazlarını ve dijital araçları amaçlarımıza ulaşmak için kullanmadığımızda, derslerimize entegre etmediğimizde, ders içi ve ders dışı öğrenmenin bir parçası haline getirmediğimizde ciddi eksikliklerle/sorunlarla karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır.

Bugünün nesline hitap etmek, yeni nesil öğrenme ortamlarını ve yöntemlerini en iyi şekilde kullanmak, bugünün imkanlarını kullanarak ihtiyaçları en iyi şekilde karşılamak günümüz öğretmeninin en önemli amaçları arasında yer almalıdır. Dolayısıyla dil öğreten öğretmenlerimizin hem bazı araçları bilmeleri hem de bu araçlardan faydalı gördüklerini öğrencilere öğretmeleri beklenmektedir. Öğretmek ve öğrenmeyi öğretmek…

Bugünün bir yabancı dil öğreticisi 1. Öğrenme içeriği geliştirmek, 2. Öğrenmeyi sağlamak, 3. Öğretim sürecini en iyi şekilde değerlendirebilmek için hangi dijital araçları nasıl kullanacağını bilmeli, bilmiyorsa araştırmalı ve öğrenmelidir... Aksi bir durum gerçekten düşünülemez.

Aşağıda dil öğretiminde ve öğreniminde kullanılabilecek bazı dijital araçlara (Web 2.0 araçları, mobil ve masaüstü uygulamalar, çevrimiçi ve çevrimdışı araçlar...)  ve özelliklerine değinilmiştir. Bunlar yeterli olmamakla birlikte başlangıç seviyesi için idealdir:) 

1. Audacity – Ses düzenleme aracı

Audacity, Windows, Mac OS X, Linux gibi birçok platformda çalışabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme ve ses kaydetme yazılımıdır. Dinleme kayıtları, dinleme etkinlikleri ve ses dosyalarını düzenlemek için kullanılabilir.

 

2. AutoDraw – Taslak çiz, neye benzediğini seç

AutoDraw, yapay zekâ destekli bir çizim tahmin aracıdır. Ne çizdiğinizi tahmine etmeye çalışır ve çizdiğiniz nesneyi istediğiniz resme dönüştürür. Kelime öğretiminde, sınıf içi oyun ve yarışmalarda kullanılabilir.

 

3. Canva – Grafik Tasarım ve Resim Düzenleme

Canva, kullanıcıların sosyal medya grafikleri, sunumları, posterleri ve diğer görsel içerikleri oluşturmasına olanak tanıyan bir grafik tasarım platformudur. Web'de ve mobilde kullanılabilir ve milyonlarca resim, yazı tipi, şablon ve illüstrasyonu entegre eder. Canva’da bir dil öğreticisinin ihtiyaç duyabileceği binlerce hazır şablon yer almaktadır.

 

4. Edmodo - Öğretmen, Öğrenci, Veli; Ödev, Test, Sosyal Medya

Edmodo, K-12 okulları ve öğretmenleri için bir eğitim teknolojisi platformudur. Edmodo, öğretmenlerin içerik paylaşmasına, testler, ödevler dağıtmasına ve öğrenciler, meslektaşlar ve velilerle iletişimi yönetmesine olanak tanır. Özel ders verenler veya kurumunda öğretim yönetim sistemi bulunmayanların kullanabileceği en iyi öğretim yönetim sistemlerinden biridir.

 

5. EdPuzzle – Video İçi Değerlendirme Aracı

Videoları ders materyallerine ve ölçme içeriklerine dönüştürmeye yarayan bir araç. Video içi sorular sormak ve öğrencilerine video içerikli projeler vermek için kullanılabilir. Alternatif olarak Nearpod ve H5P benzer özellikleri sunmaktadır.

 

6. Explain everything – Sesli Paylaşılabilir Beyaz Tahta

Kullanması biraz zor olsa da en iyi araçlardan konu anlatım ve geribildirim araçlarından biridir. İsminden de anlaşılaibleceği gibi bu aracı kullanarak her şeyi açıklayabilirsiniz?

Explain everything ile eğitim içeriklerini kaydedin, etkileşimli sunumlar ve ödevler oluşturun.

 

7. Book Creator – Dijital Kitap Oluşturma Aracı

Djital ve etkileşimli kitap oluşturmak için en iyi araçalrdan biri. Kitap sayfalarına ses, video, resim, bağlantı eklemek ve içerikleri etkileşimli hale getirmek mümkün.

 

8. Kahoot – Sınıf İçi anlık Geribildirim Aracı

Çok az etkinlik türü içerse de hâlâ çok kullanılan uygulamalardan biri. Bugün çok daha iyileri olmasına rağmen alışkanlıklarımızdan vazgeçmiyoruz. Türkiye’de eğitimde en çok kullanılan araçlardan biri olmaya devam ediyor. Sınıf içi değerlendirme ve anlık geribildirim için ideal bir araç.

 

9. MeetingWords – İşbirlikli Yazma Aracı – Sürecin Oynatılması

Üyelik gerektirmeyen, çevrim içi ortamda metin düzenlemeye imkân veren ve süreci kayıt altına alan kullanışlı bir işbirliği aracı. Öğrencileri gruplara ayırıp her bir grup için sayfalar oluşturup birlikte içerik üretmelerini sağlayabilirsiniz. Yada hazır hatalı metinleri buraya ekleyip öğrencilerin düzeltmelerini talep edebilirsiniz. Öğrencilerin bu sayfada gerçekleştirdiği her hareket kayıt altına alınmakta ve daha sonra video şeklinde izlenebilmektedir.  Kim hangi kelimeyi ekledi, hangi hatayı düzeltti, kim ne kadar kaykı sağladı vb.

 

10. Memrise – Dil Öğretimi ve Kelime Kartları:

Memrise, öğrenme ve hatırlama oranını arttırmak için aralıklı tekrar yöntemini kullanan bir dil platformudur. Hazır içerikler kullaılabileceği gibi kişi kendi içeriklerini de oluşturabilmektedir. Öğrencilere ilk derste öğretilmesi gereken bir uygulamadır. Herkes kendi dil öğrenme oyununu geliştirebilir?

 

11. Quizlet – Etkileşimli kelime kartları, kelime oyunu

Hem öğrenme hem de ölçme amacıyla kullanılabilecek araçlardan biri. Kelimele ve karşılıkları varsa resimleri veya açıklamaları girilerek öğrenme ve ölçme etkinliklerine dönüştürülebilir. Kendi içeriklerimizi oluşturabileceğimiz gibi başkalarının oluşturduğu ve paylaştığı içerikleri de dil öğrenimi esnasında kullanabiliriz. Örnek 1

 

12. Quizizz – Etkileşimli öğrenme platformu

Quizizz, içeriği sürükleyici ve ilgi çekici hale getirmek için oyunlaştırmayı kullanan bir öğrenme platformudur. Sınıf içi etkinliklerde, yarışmalarda, ön test incelemesinde, biçimlendirici değerlendirmelerde ve kısa sınavlarda kullanılabilecek özelliklere sahip bir araçtır.

 

13.Moovly veya Powtoon – Animasyon, Video, Slayt

Moovly, ileri derece uzmanlık gerektirmeyen, öğrenme veya iletişim için kolayca harika videolar oluşturmaya yarayan çevrimiçi bir uygulamadır. Kendi resimlerinizi, videolarınızı, metinlerinizi ve sesinizi yükleyin ve bunları farklı tarzlarda milyonlarca telifsiz stok görsel, video, ses ve müzikten oluşan bir kitaplıktaki medya nesneleriyle birleştirin. Sıfırdan başlayın veya tamamen özelleştirilebilir hazır video şablonları kullanın. Animasyon hazırlamanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

 

14. Padlet – İşbirlikçi, Çevrimiçi Mantar Pano

Sınıf veya okul panolarımızı dijital ortamlara taşısak, tüm öğrenciler bu panolara katkıda bulunsa, öğrencilerin eklediklerini inceledikten sonra yayımlasak, bu içeriklerden herkes faydalansa nasıl olur? Padlet, işletmelerin veya eğitim kurumlarının ortak projeler, ödevler veya etkinlikler oluşturmasına ve bunlar üzerinde işbirliği yapmasına yardımcı olmak için tasarlanmış, bulut tabanlı ve bir üretkenlik yazılımıdır. Dil öğretimi esnasında her haftanın konusu dikkate alınarak öğrencilerle birlikte panolar oluşturulabilir, işbirliği desteklenerek akran değerlendirmesi sağlanabilir…

 

15. Platagon - 3D Video Animasyon Hazırlama

Sahne, kişi ve metinleri bir araya getir ve kendi filmini oluştur. Bugüne kadar geliştirilmiş en kolay animasyon oluşturma aracı diyebiliriz. Metinleri ve sesleri kullanarak diyaloglar oluşturabilir, sahneleri ve karakterleri kullanarak gerçek filmleri aratmayacak içerikler oluşturabilirsiniz.

  • 3D animasyon, özelleştirilebilir karakterler ve 200'den fazla orijinal sahne ile videolarınızı öne çıkarın.
  • Plotagon'un kolay Kullanıcı Arayüzü, herkesin anında animasyonlu videolar oluşturmasını sağlar.
  • Sahneler, karakterler, animasyonlar, konuşma sentezi.
  • Plotagon, ihtiyacınız olan bir çok şeye sahiptir.

 

16. H5P – En gelişmiş etkileşimli etkinlik oluşturma aracı (h5ptr.org)

H5P dünyada eğitimde en çok kullanılan araçlardan biridir. Barındırdığı birbirinden faydalı etkileşimli içerik türleri ile eğitim ortamlarının zenginleşmesini sağlamaktadır. Açık kaynak olarak geliştirilen ve tamamen ücretsiz olarak isteyen herkesin kullanımına sunulan H5P, 50’den fazla içerik türü barındırmaktadır. H5PTR.ORG bu içerik türlerini tanıtmak, her bir içerik türü ile ilgili örnekler sunmak, eğitim ortamlarını daha eğlenceli ve etkileşimli hale getirmek isteyenlere hizmet etmek amacıyla kurulmuştur. Bugüne kadar geliştirilen araçlar içerisinde eğitim içerikleri geliştirmek için kullanılabilecek en iyi araçtır. Henüz benzer özelliklere sahip bir rakibi bulunmamaktadır. H5P kullanarak farklı yollarla etkileşimli içerikler oluşturmak mümkün. Bil dil öğreticisi sadece H5P içerikleri ile harikalar yaratabilir. Sunumlar, etkileşimli kitaplar, sınavlar, oyunlar hazırlayabilir ve dil öğretim sürecini eğlenceli hâle getirebilir. Detaylı bilgi için tıklayınız

 

17. Nearpod – Sunum ve Etkileşimli İçerikler Oluşturma

Nearpod eğitim ve öğretim için etkileşimli içerikler ve sınavlar oluşturma, derslerde eş zamanlı etkinlikler uygulama, değerlendirme yapma ve dönüt verme açısından çok fazla özelliklere sahip eğitimde en çok kullanılan 100 araçtan biridir. H5P’den sonra dikkate alınması gereken araçlardan biridir. Ücretsiz versiyonu 200 MB alan kullanım imkânı sunmaktadır. Aynı anda en fazla 40 öğrenciye uygulama geçekleştirilebilmektedir. Bu sınırlı özelliklerinin yanında 20’den fazla etkinlik türü ile hem eş zamanlı hem de art zamanlı uygulama imkânı sunmaktadır. Denemeye ve kullanmaya değer… Detaylı bilgi için tıklayınız. 

 

18. Jamboard – Etkileşimli Tahta / Çevrimiçi işbirliği

Gelişmiş bir etkileşimli tahta uygulaması arayanlar için önerebileceğim en iyi beyaz tahta uygulamasıdır. Yaz, çiz, tasarla, işbirliği yap…

 

19. Socrative – Sınıf İçi Anlık Geribildirim Aracı

Socrative; ücretsiz, kullanımı kolay bir değerlendirme aracıdır. Yüz yüze eğitimde veya çevrim içi ortamlarda özellikle süreç değerlendirmesinde (biçimlendirici değerlendirme) aktif olarak kullanılan/kullanılabilecek özelliklere sahiptir. Detaylı bilgi için tıklayınız. 

 

20. Storyboard That - Hikaye şeridi/panosu oluşturma

Dijital hikayeler, çizgi romanlar oluşturmak ne kadar kolay olabilir ki… Hazır sahneleri, karakterleri ve metin kutularını kullanarak ister öğrencileriniz için içerikler oluşturun, isterseniz öğrencilerinize ödev verin… Detaylı bilgi için tıklayınız. 

 

21. Tellagami – 2D Video Animasyon Hazırlama Seslendirme

Tellagami, sahne ve karakteri kendi isteğinize göre biçimlendirebileceğiniz ve oluşturmuş olduğunuz karakter üzerinden ses kaydı gerçekleştirerek animasyona dönüştürebileceğiniz bir araç. Yukarıda bahsettiğimiz Storyboard That içeriklerini seslendirebildiğinizi ve hareketli hale getirebildiğinizi düşünün? Detaylı bilgi için tıklayınız. 

 

22. ThingLink – Etkileşimli çoklu ortam oluşturma aracı

Seçmiş olduğumuz bir resmin istediğimiz noktalarına ses, metin, resim, video eklememize yarayan bir araç. Pasif bir resmi aktif bir öğrenme aracına dönüştürmek hatallerimizi dijital ortamlara yansıztmak bizim elimizde… Detaylı bilgi

 

23. Toontastic 3D - 3D Video Animasyon Hazırlama Seslendirme

Google tarafından geliştirilen "Toontastic 3D" uygulaması hazır sahneleri, karakterleri ve kendi içindeki bazı detayları ile cazip bir araç olarak karşımıza çıkıyor.  2017 yılının en iyi çocuk uygulaması seçilerek Bologna Ragazzi Dijital Ödülü'ne layık görüldü. Çocukların eğlenerek animasyonlar hazırlayabileceği çok yararlı bir uygulama. Sadece çocuklar mı?! Siz de… Detaylı bilgi için tıklayınız. 

 

24. YouTube – Videolarla öğrenme ve öğretme

Dünyada eğitimde en çok kullanılan araçlar listesinde ilk sırada yer almaktadır. Eğitimcilerin hem öğrenmek hem de öğretmek, öğrencilerin ise öğrenmek için kullandığı en önemli platformlardan biri. Dil öğrenmek ve dil öğretmek isteyip Youtube’dan uzak kalmak düşünülemez. İstediğin konudaki istediğin içeriğe istediğin zaman erişebilme imkânı; öğrenmenin kurallarının yeniden yazılmasına sebep olmaktadır. Dil öğrenmek isteyenler istediği içeriğe ve istediği eğitimciye Youtube aracılığıyla erişebilmektedir. Siz de erişilebilen öğretmenlerden olmak sitemez misiniz? Bir kanal açın, içerikler oluşturun, istikrarlı ve sabırlı olun… Etkiyi görün… Sevdiğiniz işi dijital ortamda yapmaya devam edin.

 

25. Zoom, Meet, Team vd.– Video Ders/Kayıt, Canlı ders

Uzaktan eğitim veya özel dersler için kullanılabilecek çeşitli görüşme araçları mevcuttur. Bunlar arasında en çok kullanılanlar Zoom, Google Meet ve Microsoft Team’dir. Bu araçları gerek eğitim vermek gerek eğitim almak gerekse video eğitim içerikleri oluşturmak için kullanabilirsiniz. Eğitim platformlarına veya sosyal medya hesaplarınıza video çekmek istediğinizde kullanabileceğiniz gibi, dünyanın herhangi bir yerinde dil öğrenmek isteyen birine ders vermek için de kullanabilirsiniz…

 

26. OneNote - Dijital bir not defteri

Özellikle uzaktan eğitimde, canlı derslerde veya ders anlatım videoları çekiminde kullanılabilecek özelliklere sahip bir araç.

  • İster onlarca fikriniz olsun ister yapacak çok işiniz veya hatırlayacak konularınız
  • İster klavye ile ister kalemle not almak isteyin
  • İster resimler veya .pdf sayfalarını kullanarak ders anlatmak isteyin ister çözümleri, çizimleri dosyalar üzerine yapmak…
  • İster sayfaya ses video eklemek isteyin isterse yaptıklarınızın sesli ve görüntülü kaydını almak

OneNote hemen hemen bunların hepsini ve daha fazlasını yapabilecek en gelişmiş uygulamalardan biri.

Ayrıca tüm içerikleriniz tüm cihazlarınızda (cep, tablet, bilgisayar vb.) anlık senkronize edilir.

Detaylı bilgi için tıklayınız. 

 

27. Loom - Sesli, görüntülü ekran kaydı, paylaşma, etkileşim alma

Loom ile ekranınızı kaydedebilir ve anında herkesle paylaşmak için bir bağlantı alabilirsiniz. Ekran kaydetmenin ve öğrencilerle paylaşmanın en hızlı ve en kolay yollarından biri.

Temel Özellikleri

  •  Ekranınızı, kameranızı, mikrofonunuzu ve dahili sesi kaydedin
  •  Videoları otomatik olarak buluta kaydedin ve bir bağlantıyla anında paylaşın
  •  Birisi videonuzu görüntülediğinde, tepki verdiğinde veya yorum yaptığında bildirim alın
  •  Zamana dayalı yorumlar ve emoji tepkileri bırakın
  •  Loom video kitaplığınızı hareket halindeyken ve cihazlar arasında yönetin
  •  Güvenlik ve erişim kontrolleriyle videonuzu kimlerin görebileceğini seçin

 

28. Youglish – Türkçe ve birçok dilde telaffuz örnekleri (video) bulma

Türkçe dahil 15’ten fazla dilde “Nasıl telaffuz edilir?” sorusuna cevap veren, video içeriklerinde aranan kelimenin seslendirildiği saniyeleri bulan ve sizin için lsiteleyen bir araç. Dil öğreten ve öğrenenlerin kesinlikle bilmesi, kullanması gereken bir araç…

 

29. Camtasia Studio – Ekran kaydı ve video düzenleme

Bugüne akdar en çok kullandığım, en çok faydalandığım araçlardan biri. Bu sayfada tanıtımını yaptığım tek ücretli uygulama. Bir eğitim platformu kurmak, eğitim videoları çekmek, youtube kanalı açmak, ücretli veya ücretsiz dil öğretim paketleri sunmak istiyorsanız; video ders kayıtları oluşturabileceğiniz, düzenleyebileceğiniz en gelişmiş aynı zamanda kullanımı en kolay araçlardan biridir. Camtasia Studio’nun nasıl kullanılabileceğine ait yüzlerve video mevcut. Buyrun>> 

 

30. Siz de dil öğretiminde kullandığınız dijital araçları yorum bölümüne yazarak katkıda bulunabilirsiniz… 30. maddeyi size bıraktım….

 

FAYDALI OLMASI DİLEĞİYLE…

Güncelleme: 06.07.2023

 

Yazar

Kerim Sarıgül

Kerim Sarıgül

Merak ediyorum, araştırıyorum, öğreniyorum, paylaşıyorum...

 

Yorum Ekle

Sosyal Medya Hesaplarım

 

  • Çok Okunanlar
  • Yorumlar

Please publish modules in offcanvas position.