Değerlendirme türleri, amaçlar dikkate alındığında üçe ayrılır.
1. Ön değerlendirme (Tanıma) (Pre-assessment): Öğretim/Eğitim öncesi yapılan değerlendirmedir. Genelde öğrencilerin tanımak, giriş düzeylerini öğrenmek, mümkünse seviyelerine uygun sınıflara yerleştirmek amacıyla uygulanır.
2. Süreç (Biçimlendirici) değerlendirmesi (Formative Assessment): Öğretim esnasında yani süreç içerisinde öğrencilerin öğrenmedeki güçlüklerini tespit etmek, eksikleri görmek ve gerekli düzeltmeleri yaparak öğretim sürecini daha faydalı hale getirmek amacıyla gerçekleştirilen değerlendirme türüdür. Öğretim esnasında (sonunda değil) eksiklerin görülmesi ve anında müdahale edilerek daha başarılı bir sonuca ulaşılması amacıyla gerçekleştirildiği için eğitim ve öğretimde çok önemli bir yer tutmaktadır.
Bugün ele alacağımız Socrative isimle değerlendirme aracı öğretmen ve öğrencilerin süreç değerlendirmesinde etkin bir şekilde faydalanabileceği bir araç.
3. Sonuç (Belgeleyici/Özetleyici) Değerlendirmesi (Summative Assessment): Genellikle bir eğitim ve öğretimin sonunda uygulanan, öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna ilişkin yargı oluşturmaya yardımcı olan değerlendirme türüdür. Dersler sonunda yapılan sınavlar, dil yeterlik sınavları, final sınavları vb.
Socrative, öğretmenlerin ve öğrencilerin öğrenme ve ilerleme süreçlerini değerlendirmelerine yardımcı olan biçimlendirici bir değerlendirme aracıdır. Her yaş, her sınıf, her ders için etkin bir şekilde kullanılabilir.
Biçimlendirici değerlendirme son yıllarda sınıfların önemli özelliği haline gelmiştir. Özellikle gelişen teknoloji ve internetin yaygınlaşması, değerlendirme sürecinde ihtiyaç duyulan cihazlara öğrencilerin sahip olması biçimlendirmeci değerlendirmenin uygulanmasını kolaylaştırmıştır.
Biçimlendirici değerlendirme; öğretim/öğrenim sürecindeki eksiklikleri, aksamaları tespit ettiği ve gerekli değişikliklerin yapılmasında yol gösterdiği için diğer değerlendirme türlerine göre çok daha önemlidir.
Bu önemli süreçte öğretmenlere ve öğrencilere fayda sağlayacak olan Socrative aracının özelliklerine değinelim.
- 1 sınıf ve 50 öğrenciye kadar ücretsizdir.
- Öğretmenlerin testler hazırlayabilmeleri ve bunu kaydederek istedikleri zaman kullanabilmeleri için bir test geliştirme aracına sahiptir.
- Çoktan seçmeli, doğru / yanlış, kısa cevaplı testler oluşturulabilmektedir.
- Öğretmenlerin sınıfta istediği zaman sınavı başlatmalarına ve öğrencilerin kedi cihazları (telefon, tablet vb.) ile gerçek zamanlı testleri tamamlamalarına imkân sağlar.
- Değerlendirme sürecinde çeşitli oyunlaştırma özelliklerine sahiptir.
- Uzay Yarışı (Space Race) aracı ile öğrencilere test uygulanırken aynı zamanda onların birbirleri ile yarışmaları da sağlanır. Öğrenciler uzay gemisi elde etmek için birbirleriyle yarışırlar.
- Bazen sınıfta tek bir soruya hızlı cevap almak isteriz. Bu gibi durumlar için öğretmen çoktan seçmeli, doğru/yanlış veya kısa cevaplı bir soru sorar veya bunu tahtaya yazar. Öğrenciler doğru cevabı vermek için Socrative'i kullanır. Öğretmen anında sınıfın analizini yapmış olur ve öğretim sürecini ona göre devam ettirebilir.
- Çoktan seçmeli sorularda soruların doğru cevaplarına neden o cevabın doğru olduğu bilgisi/açıklama da eklenebilir.
- Sorular ve seçenekler her seferinde ve her bir kişide karıştırılabilir.
- Öğrencilere sorular arasında gezme, cevap verme, cevaplarını değiştirebilme izni verilebilir.
- Çıkış Bileti (Exit Ticket) – Dersin sonunda öğrencilerden genel değerlendirme almak ve düşüncelerini paylaşmaları için imkân sağlamak amacıyla kullanılır. 2 sabit soru vardır. 1. Bugünkü dersi ne kadar iyi anladın? 2. Bugünkü derste neler öğrendiniz? 3. soruyu ise öğretmen kendi istediği gibi düzenleyebilir. Örneğin; bugünkü dersle ilgili 5 kelime yazın, bugünkü dersin en önemli bölümü sizce hangisi? vb.
- Öğretmen tüm bu süreçte uyguladığı testlerin sonuçlarını anlık görebilir, raporları indirebilir ve bir sonraki süreci bu verilere göre şekillendirebilir.
- Soru bazlı, sınıf bazlı ve öğrenci bazlı raporlar almak mümkündür.
- Sonuçlar istendiğinde öğrencilerle de paylaşılabilir. Bu sayede öğrencilerin kendilerini değerlendirmeleri, nerede olduklarını görmeleri sağlanabilir.
- Öğretmen testler hazırlamak ve bu testlere istediği zaman ulaşmak için hesap açmak/kayıt olmak zorundadır.
- Öğrencilerin sisteme kayıt olmasına gerek yoktur. Öğretmen tarafından verilen sınıf kodunu girmeleri sınıfa dâhil olmaları için yeterlidir.
- Sınıfta etkili ve düzenli kullanmak için çok fazla özelliğe sahiptir.
- Daha fazla sınıf ve daha fazla öğrenci için ücretli versiyona geçmek gerekmektedir.
- Öğretmenler için (Socrative Teacher) ve öğrenciler için (Socrative Student) farklı uygulamaları vardır. Aşağıdaki bağlantılar aracılığı ile indirebilirsiniz.
- Socrative uygulamasının ve web sitesinin Türkçe desteği de bulunmaktadır. Üye olduktan sonra profil ayarlarından arayüz dili değiştirilebilir.
Kısacası; günümüzün teknolojik imkânlarından yararlanarak işlerini kolay kılmayı, öğretim sürecini hızlı bir şekilde değerlendirmeyi anlık geri bildirim almayı, aldığı geri bildirimlerle öğretimi yeniden şekillendirmeyi amaçlayan ve başarılı sonuçlara ulaşmak için çabalayan öğretmenlerimiz için faydalı bir araç.
Faydalı olması dileğiyle... Kerim Sarıgül
Socrative Web sitesi: socrative.com
Socrative YouTube Sayfası
Öğretmenler İçin
Öğrenciler İçin Socrative
Dijital Dünya, Dijital Sınıf, Dijital Öğretmen... konulu yazımız da ilginizi çekebilir…
Socrative Ekran Görüntüleri
Makale Önerisi: Sarıgül, K . (2021). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Çevrim İçi Süreç Değerlendirme Araçları. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Özel Sayısı, 56-80. DOI: 10.47948/efad.922748