1. Beyin Gücünü Artırır
Yabancı bir dil; tamamen yeni karmaşık kurallar, yapılar ve sözcükler sistemidir. Yeni bir dil öğrenmek, beyninizin yeni kalıpları anlamlandırması ve kavraması nedeniyle karmaşıklıkla başa çıkmak zorunda olduğu anlamına gelir. Beyinlerimiz anlamla iletişim kurmaya çalışırken, bilişsel düşünme ve problem çözme gibi anahtar öğrenme becerilerimizi geliştiririz. Son derece gelişmiş eleştirel düşünme becerileri hem kişisel hem de profesyonel olarak önemli bir avantaj sağlar.
2. Hafızayı geliştirir
Kullan ya da unut. Bu ifadeyi kaç kez duydunuz? Basit bir gerçektir: “Beyin ne kadar çok kullanılırsa, fonksiyonları o kadar iyi çalışır.” Yeni bir dil sadece kelime bilgisi ve kurallara aşina olmayı değil, aynı zamanda bu bilgiyi hatırlayabilmeyi ve uygulayabilmeyi de gerektirir. Bir dil öğrenmek hafızamıza beyin jimnastiği yaptırır. Bu, çok dilli insanların isimleri, yönleri, olayları ve rakamları hatırlamak için daha etkili ve daha hızlı beyinlere sahip oldukları anlamına gelir.
3. Çoklu Görev Yeteneğini Geliştirir
Çoklu görevler, alışkın olmayanlar için veya iyi yapamayanlar için çok streslidir. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, çok dil bilen ve bir dil sisteminden diğerine kayma yeteneğine sahip insanların beyni bu zorlu konularda yeteneklidirler. Farklı dillerde düşünebilme yeteneğini geliştiren ve birinden diğerine geçebilen insanlar stres seviyelerini azaltarak daha iyi çoklu görev yapabilir duruma gelirler.
4. Zihni Keskinleştirir
İspanya'nın Pompeu Fabra Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, çok dilli insanların çevrelerini gözlemlemede daha iyi olduğunu ortaya koyuyor. Onlar alakasız veya aldatıcı olan herhangi bir şeyi kolayca tespit ediyorlar. Yanıltıcı bilgileri tespit etmekte daha iyiler. Çalışma, çok dilli ve tek dilli konular karşılaştırılarak gerçekleştirildi ve çok dilli öğrencilerin üstünlüğü vardı. Sherlock Holmes ve Hercule Poirot gibi ünlü, kurgusal dedektif karakterlerinin yetenekli dilbilimciler olması sürpriz mi?
5. Zihni Daha Uzun Süre Keskin Tutar
Bu konuda çeşitli çalışmalar yapılmış ve tutarlı sonuçlar alınmış. Dil öğrenmek beyninizin sağlığını korur. Tek dilli yetişkinlerde, demansın (bunama) ilk belirtilerinin yaş ortalaması 71.4'tür. İki veya daha fazla dil konuşan yetişkinlerde ise bu ortalama 75.5'tir. Çalışmada eğitim düzeyi, gelir düzeyi, cinsiyet ve fiziksel sağlık gibi faktörler dikkate alınmış, sonuçların tutarlı olduğu görülmüştür.
6. Karar Verme Yeteneğini Geliştirir
Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, karar verme yeteneği çok dilli insanlar için daha kolay bir süreç haline geliyor. Yabancı bir dil öğrenirken kurallar ve kelimelerin yanı sıra, bir dil öğrencisinin uygunluk ve saklı anlamlar için sıklıkla yargıladığı nüanslar ve bölgesel ifadeler vardır. Çok dillilerin karar vermedeki eminliklerinin sebebi pratik, pratik pratik!
7. İlk Dili Geliştirir
Yeni bir dil öğrenmek, kendi dilinizin somun ve cıvatalarını daha bilinçli hale getirir. Kelime, dilbilgisi, çekimler, anlama, deyimler ve cümle yapısı gibi terimler günlük ifadeler haline gelirken, muhtemelen kendi dilinizi daha sezgisel olarak kavrarız. Yeni bir dil öğrenirken anlamları yorumlar ve nüansları tahmin ederiz, bu da bizi iyi bir dinleyici yapar.
8. Diğer Akademik Alanlarda Başarıyı Artırır
Yapılan araştırmalar, yeni bir dil öğrenmenin daha yüksek bilişsel beceriler kazandırdığını, çok dilli öğrencilerin standart matematik, okuma anlama ve kelime bilgisi sınavlarında tek dilli öğrencilere göre daha fazla puan aldıklarını göstermektedir.
Çocuklar neden bu dili öğrenmek zorundayım diye sorabilir, ancak ebeveynler ve öğretmenler daha iyi bilirler! Okullardaki zorunlu yabancı dil müfredatı, problem çözme konularında başarılı olmanızı sağlar.
9. İletişim Ağını Genişletir
Bir kültüre açılmak/farklı bir kültürü tanımak, başkalarının fikir ve davranışlarına karşı daha esnek olmamızı ve kıymet vermemizi sağlar. Sonuç olarak, çok dilli iseniz, farklı bakış açısıyla dünyayı görme ve bugünün küresel dünyasında iletişim kurma yeteneğine sahipsiniz.
10. Daha İyi Kariyer Seçenekleri Sunar
Eton Enstitüsü'nün “İşgücünde Dil Gelişimi” anketine göre (Eylül 2014), müşterilerin % 89'u çok dilli çalışanların işgücüne değer kattığını, % 88'i dil becerisine sahip olanların işe alınmasının organizasyonları için önemli olduğunu ifade etmiştir. Çok dillilik bugünün rekabetçi dünyasında kesinlikle avantajlıdır.
Dil öğrenimi, sosyal etkileşimi geliştirme ve akranlar arasındaki bağı güçlendirmenin yanı sıra daha iyi bir kavram oluşumu, zihinsel esneklik, çoklu görev, dinleme becerileri ve problem çözme gibi güçlü bilişsel becerilerin gelişmesine yardımcı olur. Sırada hangi dil var?
Kaynak: etoninstitute.com
Çeviri: Kerim Sarıgül