Dijital Dünya, Dijital Sınıf, Dijital Öğretmen...

Dil Öğretmenleri için Dijital Çerçeve Dil Öğretmenleri için Dijital Çerçeve

Dijital Dünya, Dijital Sınıf, Dijital Öğretmen...

Yazar / Eğitimde Teknoloji / Pazar, 28 Ocak 2018 20:58

“Dijital” deyince sizin aklınıza ne geliyor?

Akıllı telefonlar mı? Matrix filminde ekranda akan rakamlar mı? Ya da dijital veri, dijital sanat, dijital kitap, dijital saat mi? Birçoğumuzun aklına muhtemelen bunlar geliyordur. Bunlar da önemli ancak bugün daha farklı dijital konulara değineceğiz. Dijital Dünya, Dijital Sınıf, Dijital Öğretmen…

Teknolojinin hızla gelişmesi ve daha da önemlisi çok hızlı bir şekilde yaygınlaşması; evimize, cebimize, sınıfımıza, işyerimize kadar girmesi bazılarımızı tedirgin ediyor olabilir. Etrafımdaki birçok kişinin şikâyette bulunduğunu, “Bunun sonu ne olacak?” dediğini, teknolojik gelişmelere ve yeniliklere tereddütle baktığını görüyor, biliyorum. Haklı oldukları taraflar yok değil. Ancak tüm bunların yanında bize de görevler düşüyor. Gelmekte olan dalgaya bakarak görmemezlikten gelmek, yok saymak daha büyük sorunlara, zararlara sebep olabilir. Hele hele gençlerin çok hızlı bir şekilde fayda-zarar analizi yapmadan yeni teknolojileri kullanması; özellikle de bilgisayar, tablet ve telefon gibi araçların çocuk yaşlara kadar inmiş olması veliler ve öğretmenler olarak bizlerin daha bilgili ve dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor.

Özetle; gelişmeleri takip eden, faydalı araçları tespit edip amaçları için kullanan, edindiği bilgileri paylaşan bireyler olmalıyız. Dijital dünyayı anlamak herkes için önemli olmakla birlikte; eğitim ve öğretim tasarımı, öğrenci ile etkileşim ve yeni nesille (öğrenci, çocuk) rekabet(pozitif anlamda) edebilme gibi açılardan değerlendirildiğinde öğretmenler için büyük önem taşıyor. Bu önem “Dijital Öğretmen” teriminin ortaya çıkmasına bile sebep olmuş görünüyor.

Kimdir Dijital Öğretmen?

“Dil Öğretmenleri için Dijital Çerçeve” çalışmasında yer alan 6 bileşenden biridir “Dijital Öğretmen”.

Cambridge Üniversitesinin “Dil Öğretmenleri için Dijital Çerçeve” (The Cambridge English Digital Framework for Language Teachers) çalışması alanında uzman kişiler tarafından özellikle pratik dil öğretmenleri ve eğitmenleri ile istişarelerde bulunularak geliştirilmiştir.

Öğretmenler için Dijital Çerçeve 6 kategoriden oluşuyor.

1. Dijital Dünya

2. Dijital Sınıf

3. Dijital Öğretmen

4. Öğrenmeyi tasarlama

5. Öğrenmeyi Sağlama

6. Öğrenmeyi Değerlendirme

 

Bu başlıkların ne anlama geldiğine bakalım, kısaca.

Dijital Dünya

Teknoloji sizi sınıfın ötesine götürür: dijital vatandaş olarak, üretken ve organize olmalısınız. Kendinizi ve öğrencilerinizi korumak için dijital arenada sorumlu, güvenli ve yasal hareket etmeniz gerekir. Dijital dünya verimlilik, bilginin yönetimi, dijital vatandaşlık, hukuki konular, dijital refah ve güvenlik gibi alt başlıklardan oluşuyor. (Bkz. The Digital World)

 

Dijital Sınıf

Dijital araçlar ve kaynaklar, dil öğrenimi için hem fırsattır hem de yanında bazı zorlukları barındırır. Temel kuramlar ve yöntemler hakkında farkındalığınızı artırın ve yeterliğinizi geliştirin. Öğrenmeyi artırmak ve kendi kapasitenizi geliştirmek için teknolojiyi etkin bir şekilde kullanın.

Dijital sınıf; teori ve yöntem, dijital araçlar ve kaynaklar, çevrim içi öğrenme, dil yeterliliğini arttırma, dil bilgisini ve farkındalığını arttırma gibi alt başlıklardan oluşuyor. (Bkz. The Digital Classroom)

 

Dijital Öğretmen

Kendi mesleki gelişiminizi hızlandırın, dijital araçları ve kaynakları kullanın. Ufkunuzu genişletmek ve mesleki gelişiminizi kolaylaştırmak için teknolojiden yararlanın. Çevrimiçi bir öğretim topluluğuna katılın, başkalarına destek olun, ağınızı genişletin, edindiğiniz bilgileri ve düşüncelerinizi kaydedin ve paylaşın.

Dijital öğretmen; 1. Bilgi, beceri ve düşüncelerini geliştirmenin ve paylaşmanın yollarını bulur, 2.  Profesyonel bir topluluğun parçası olur. (Bkz. The Digital Teacher)

 

Öğrenmeyi Tasarlama

Başarı için plan yapın! Kursun veya dersin amaçlarını ve öğrenme hedeflerini desteklemek, öğrenme potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için mantıklı planlar yapın; kullanışlı, cazip etkileşimli içerikler oluşturun, dijital araçları değerlendirin, en uygun olanını seçin ve derslere entegre edin. Özetle; hangi dijital araçların öğrenmeyi en üst düzeye çıkaracağını öğrenin ve kullanın.

Öğrenmeyi tasarlama kategorisinin alt başlıkları ise şöyle: Dijital kaynaklardan yararlanma ve değerlendirme, katalog oluşturma ve geliştirme, malzeme geliştirme, ders planlama, kurs planlama. (Bkz. Designing Learning)

 

Öğrenmeyi Sağlama

Güveninizi geliştirin! Dijital araç ve kaynakları kullanarak kendinizi güvende hissedin. Öğrenenleri desteklemek, eğitmek ve onlarla iletişim kurmak için dijital araçları kullanmada ustalaşın ve onları yönetin. Dijital öğrenme ortamının sağladığı tüm imkânları kullanarak öğrenme becerisini geliştirin. Öğrenmeyi sağlamanın alt başlıkları: Dijital araçları ve kaynakları kullanma ve yönetme, öğrencileri dijital araçları ve kaynakları kullanma konusunda hazırlama, öğrencilere geribildirimde bulunma, çevrimiçi iletişim ve etkileşim. (Bkz. Delivering Learning)

 

Öğrenmeyi Değerlendirme

Sınıfta neler olup bittiğini anlayın! Dijital araçlar, büyük miktarda veriye erişmek ve yönetmek için yeni ve faydalı yöntemler sunar. Öğrencileri değerlendirmek ve değerlendirme sonuçlarını öğrenmeyi geliştirmede kullanmak için teknolojiden yararlanın. Derslerinizin ve kullandığınız dijital araçların ve kaynakların etkisi/faydası konusunda kullanıcılardan geribildirim alın. (Bkz. Evaluating Learning)

 

Tüm bu başlıkların hepsi çok önemli olmakla birlikte bence en önemlisi Dijital Öğretmendir. Dijital dünyayı anlayacak olan, dijital dünyadaki gelişmeleri analiz ederek uygun olanlarını sınıfta kullanacak olan, standart sınıfların dijital sınıflara dönüşmesine ön ayak olacak olan öğretmendir. Hatta bazı öğrencilerin çeşitli dijital alandaki düzeylerini fark ederek bu öğrencilerden öğrenmeyi (bu çok önemli, başlı başına bir yazı konusu) ve bu öğrencileri kullanarak akran öğrenmesini aktif duruma getirmeyi sağlayacak olan da öğretmendir. İşte biz buna dijital öğretmen diyoruz.

Siz kendinizi bu konularda ne kadar yeterli görüyorsunuz. Dijital dünyada, dijital sınıflar oluşurken bu sınıfları yönetebilecek misiniz? Eğitim ve öğretim araçlarını kullanarak öğrencileri aktif, öğrenmeyi kolay kılabilecek misiniz?  Cevabınız “EVET” ise siz de kendinizi “DİJİTAL ÖĞRETMEN” olarak görebilirsiniz.

Cevabınız “HAYIR” ise…

Faydalı olması dileğiyle… Kerim Sarıgül

Yazar

Kerim Sarıgül

Kerim Sarıgül

Merak ediyorum, araştırıyorum, öğreniyorum, paylaşıyorum...

 

Yorum Ekle

Sosyal Medya Hesaplarım

 

  • Çok Okunanlar
  • Yorumlar

Please publish modules in offcanvas position.