Dil öğrenim sürecinin sıkıcı olduğu hep söylenir. Bu araçlar bu sıkıcılığı ortadan kaldırmak, sosyal etkileşimi ve akran öğretimini ön plana çıkararak dil öğrenim sürecini sıkıcılıktan kurtarmayı amaçlıyor. Bu tip dil öğretim araçlarının çok büyük ilgi gördüğü de ortada. Sadece Duolingo aracılığı ile, arasında Türkçenin de bulunduğu birçok dili öğrenmeye çalışan 200 milyona yakın insan var. Hello English aracılığı ile 40 milyon kişi İngilizce öğreniyor. Yunus Emre Enstitüsünün yakın zamanda yayınladığı Uzaktan Türkçe Öğretimi Portali üzerinden 100 bin kişinin Türkçe öğrendiği ifade ediliyor. Tüm bu örnekler; sosyal öğrenme araçlarının, sosyal etkileşimin yabancı dil öğrenimine çok büyük katkılarının olduğunu gösteriyor. Bu araçların en önemli özelliklerinden biri ise zaman ve mekândan bağımsız olmaları. Kullanıcılar istedikleri zaman, istedikleri yerde bu araçları kullanarak dil öğrenebiliyor.
Aşağıda; günümüzde popüler olan, içerisinde sosyal öğrenme ve oyunlaştırma unsurlarını barındıran dil öğretim araçlarının listesi yer almaktadır. Bunlar dışında kullandığınız ve faydasının gördüğünüz, okuyucularımıza önerebileceğiniz uygulama/site/araç varsa ve yorum bölümüne yazarsanız seviniriz.
Faydalı olması dileğiyle... Kerim Sarıgül
Duolingo
Türkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca gibi birçok dili öğrenmek mümkün. Kurs mantığı ile çalışıyor. Kendi içinde sıralı dersler mevcut. Tüm dersleri tamamladığınızda yaklaşık 1500 kelime öğrenmiş oluyorsunuz. Arkadaşlarınızla yarışmanız, puanlar kazanmanız ve bunları sanal dükkânda harcamanız mümkün. Ayrıca sınıf oluşturabilir, öğrencilerinizi ekleyebilir, dil öğrenim süreçlerini takip edebilirsiniz. %100 ücretsiz. (Sadece reklamlardan kurtulmak isterseniz biraz ödeme yapabilirsiniz.) Daha fazlası için uygulamayı kullanmanızı tavsiye ederim.
Site: https://duolingo.com
Tanıtım Filmi:
Uygulamaya ayrıca Android, Apple ve Windows marketlerden de ulaşabilirsiniz.
Hello English
İngilizce öğretir. Günlük İngilizce, dilbilgisi ve kelime bilgisi öğretimi üzerine kurulu ücretsiz bir İngilizce öğrenme uygulaması. "Google'ın en iyi 2016 uygulamaları" listesine girdi. %100 ücretsiz. (Sadece reklamlardan kurtulmak isterseniz biraz ödeme yapabilirsiniz.)
Uygulamada 150 ders, okuma metinleri, dinleme parçaları, telaffuz etkinlikleri ve çeşitli oyunlar mevcut. Uygulama içinde 10.000 kelimelik sözlük de bulunuyor. Daha fazlası için uygulamayı kullanmanızı tavsiye ederim.
Site: https://helloenglish.com/
Tanıtım Filmi:
Uygulamaya ayrıca Android, Apple ve Windows marketlerden de ulaşabilirsiniz.
Memrise
Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Arapça, İngilizce, Japonca, Korece, Rusça, Türkçe gibi birçok dili oynayarak öğretmeyi vadediyor. İçerisinde ciddi oyunlaştırma unsurları mevcut. Ücretsiz versiyonu normal yoğunlukta bir dil öğrenicisi için (günlük 30-60 dakika) yeterli ancak daha fazla zaman ayıranlar için ücretli versiyonunu tavsiye ederim.
Memrise kullanarak günlük hayatta en sık kullanılan cümle kalıplarını, bu cümlelerin nasıl telaffuz edildiğini, cümle içinde nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz. Arkadaşlarınızı takibe alarak onlarla yarışabilir tatlı bir rekabet içine girebilirsiniz.
Site: https://memrise.com/
Tanıtım Filmi: Youtube
Uygulamaya ayrıca Android, Apple ve Windows marketlerden de ulaşabilirsiniz.
Uzaktan Türkçe Portali
İsteyen herkes bu site aracılığı ile Türkçe öğrenebilir. A1, A2, B1, B2, C1 seviyelerinde dersler mevcut. Sistem tamamen ücretsiz.
Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen ve kısa sürede 100 binden fazla kullanıcıya ulaşan; içerisinde okuma, dinleme, yazma, konuşma, telaffuz, dilbilgisi, kelime öğrenme etkinliklerinin olduğu, çeşitli sosyalleşme araçlarını ve oyunlaştırma unsurlarını barındıran bir sistem. İnternet üzerinden yabancılara Türkçe öğretmek için geliştirilen en iyi sistem diyebiliriz. Daha fazla bilgi için https://turkce.yee.org.tr/tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Site: https://turkce.yee.org.tr/
Tanıtım Filmi: Youtube